Cukinie z kurczakiem i kuskusem

cukinia z kurczakiem i kuskusem
Składniki na 3-4 porcje:

  • 4 duże cukinie
  • 500-600 g piersi z kurczaka
  • 1 b.duża cebula lub 2 średnie
  • 1 b.duży pomidor lub 2 średnie
  • 1 żółta papryka
  • pół szklanki kuskusu
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz, zioła, papryka słodka, czosnek, curry
  • ser mozzarella light

Przygotowanie:

  • Piekarnik nastawić na 180 st.C (= 355 st.F).
  • Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na połowę i za pomocą dużej łyżki wydrążyć środek. Blaszkę wyłożyć papierem, następnie rozłożyć na niej cukinie (wydrążonym środkiem do góry) i piec 30 minut.
  • Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić na drobną kostkę. Przełożyć do miski, doprawić sosem sojowym, przyprawą do kurczaka, pieprzem i ziołami.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę ok 4-5 minut i dodać pokrojonego kurczaka. Jak kurczak usmaży się, rozdrobnić go jeszcze łopatką na drobniejszą kostkę.
  • Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Paprykę również pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa przełożyć na patelnię i poddusić do momentu kiedy puszczą wodę. Następnie całość lekko odcedzić za pomocą pokrywki. Odstawić z kuchenki.
  • Pół szklanki kuskusu przygotować według przepisu na opakowaniu.
  • Kuskus dodać do reszty farszu i dobrze wymieszać. Doprawić dobrze solą, słodką papryką, granulowanym czosnkiem i curry.
  • Farszem wypełnić cukinie i piec 15 minut, następnie posypać tartą mozzarellą i zapiekać jeszcze 5 minut.
  • Przepis pochodzi ze strony: fitmaniaczka.com

przepis_southbeach_23

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s