Bakłażany nadziewane kaszą

baklazany nadziewane kasza jaglana (1)

Składniki na 2-4 porcje:

  • 2 duże lub 3 małe bakłażany
  • ⅔ szklanki suchej kaszy jaglanej (ok.125 g)
  • 3 średnie pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 młode cebulki (ze szczypiorem)
  • przyprawy: kurkuma, oregano, kmin rzymski, ostra i słodka papryka, sól, pieprz
  • do smażenia: oliwa extra vergine
  • do podania: parmezan lub tarty żółty ser, jogurt grecki

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 200 st.C (= 400 st.F).
  • Odmierzyć 125 g suchej kaszy jaglanej, przepłukać ją na sitku w zimnej wodzie. Przesypać do rondelka, podprażyć aż zacznie wydzielać charakterystyczny zapach, zalać 300 ml gorącej wody, zagotować, dodać ½ łyżeczki soli i gotować pod przykryciem ok. 15 minut.
  • Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Bakłażany przekroić na połówki, położyć rozcięciem do góry na blaszce, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 28 – 30 minut. Wyciągnąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Pokroić białe części cebulek (2 cebulki jeśli są większe, 4 jeśli są cienkie, podłużne) w kostkę.
  • Z środka bakłażana usunąć miąższ łyżeczką (można najpierw lekko obkroić nożem) pozostawiając ok. 1/2 cm brzegów i dna. Miąższ pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę 2-3 ząbki czosnku, podsmażać 2-3 minuty. Następnie dodać posiekany miąższ, doprawić solą, szczyptą pieprzu i smażyć jeszcze ok. 5 minut co chwilę mieszając.
  • Dodać przyprawy: 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, łyżeczki ostrej papryki i łyżeczki słodkiej papryki. Smażyć jeszcze przez ok. 3 minuty, w między czasie skrapiając składniki wodą. Odstawić z ognia.
  • Dwa pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.
  • Na patelnię przełożyć ugotowaną kaszę jaglaną oraz pokrojone pomidory i wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • Połówki bakłażana oprószyć solą, posmarować cienko oliwą (np. pędzelkiem), wypełnić farszem.
  • Pozostałego pomidora pokroić na plasterki, położyć na bakłażanie, doprawić solą i suszonym oregano. Posypać parmezanem lub tartym serem. Piec przez ok. 15 – 20 minut w 180 st. C (= 355 st.F)
  • Podawać z jogurtem greckim.
  • Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com

przepis_southbeach_23

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s