Jajka opiekane na pieczarkach

jajka z pieczarkami
Składniki na 2 porcje:

  • 200-220 g pieczarek
  • 4 jajka
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • sól, pieprz, chili
  • oliwa

Przygotowanie:

  • Nagrzać piekarnik na 200 st.C (= 400 st.F).
  • Wyciągnąć 4 jajka z lodówki i rozbić je delikatnie do 1 miseczki.
  • Umyć, obrać i pokroić pieczarki na plasterki lub małe ćwiartki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i posmażyć pieczarki do momentu gdy puszczą już dużo wody. Dodać przyprawy: sól, pieprz (zwykły lub cayenne), szczyptę chili lub ostrej papryki. Wymieszać i podsmażać do momentu odparowania wody.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować 1-2 łyżkami oliwy, rozłożyć równomiernie na dnie pieczarki. Delikatnie przelać do naczynia przygotowane jajka. Doprawić je szczyptą soli.
  • Piec przez 10-15 minut do ścięcia się białek.
  • Wyciągnąć naczynie i posypać wierzch 2-3 łyżkami parmezanu. Wstawić ponownie na 3-4 minuty.
  • Wierzch posypać szczypiorkiem.
  • Przepis pochodzi ze strony: kalynskitchen.com

przepis_southbeach_123

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s