Smażone warzywa z indykiem

smażone warzywa z kalafiorem 2
Składniki:

  • 250 g zmielonej piersi indyczej
  • 300 g świeżego kalafiora
  • 1 mała marchewka
  • biała cześć średniego pora
  • 1/3 dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • słodka papryka, ostra papryka, oregano, kolendra
  • olej rzepakowy
  • mały brokuł

Przygotowanie:

  • Brokuła ugotować krótko w osolonej wodzie, odcedzić.
  • Kalafiora opłukać, podzielić na różyczki i rozdrobnić w rozdrabniaczu na kawałeczki wielkości ziaren ryżu.
  • Marchewkę, cebulę, czosnek, pora obrać i rozdrobnić jak kalafiora. 2 ząbki czosnku obrać i posiekać drobno.
  • Na dużej patelni podgrzać 1 łyżkę oleju i wrzucić czosnek, chwilę podsmażyć, następnie dodać resztę warzyw: cebulę, pora, marchewkę, kalafiora. Smażyć wszystko przez ok. 5-7 minut, co chwilę mieszając.
  • Przesunąć warzywa na bok patelni, w wolne miejsce wlać 2 łyżki oleju i obsmażyć mięso, dobrze je rozdrabniając w trakcie. Doprawić wszystko solą, pieprzem, 1 łyżeczką słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczką mielonej kolendry. Dodać 3 łyżki suszonej żurawiny, 2 łyżki płatków migdałów i 1 łyżkę wiórków kokosowych.
  • Po obsmażeniu mięsa wymieszać je z warzywami, dodać 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki i smażyć jeszcze przez ok. 3 minuty (ew. dodać jeszcze odrobinę oliwy).
  • Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com

przepis_southbeach_23

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s