Jajka po meksykańsku

jajka po meksykańsku

Składniki na 2 porcje:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 4-5 jajek
  • mała cebula
  • pół szklanki sera cheddar light (ok. 80-100 g)
  • pół papryczki chili
  • przyprawy: chili, kmin rzymski, sól
  • oliwa

Przygotowanie:

  • Nastawić piekarnik na 230 st.C (= 450 st.F).
  • Odcedzić i dobrze przepłukać czarną fasolę, pozostawić do osuszenia.
  • Małą cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na średniej lub dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić cebulę (ok. 2 minuty). Dodać 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki chili w proszku i smażyć kolejne 2-3 minuty.
  • Dodać pomidory z puszki, odcedzoną fasolę, pokrojoną połowę papryczki chili oraz dużą szczyptę soli. Dusić na małym ogniu przez 20 minut.
  • Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą. Przełożyć ok. 2/3 warzyw z patelni, następnie delikatnie rozbić 4-5 jajek na wierzchu. Resztę warzyw dołożyć łyżką po bokach i pomiędzy jajkami.
  • Naczynie wstawić do piekarnika na 5-6 minut (jak jajka będą już ścięte). Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach tak aby uzyskać ok. pół szklanki tartego sera. Wyciągnąć naczynie, wyłożyć ser na wierzchu i piec przez kolejne 3-4 minuty.
  • Na wierzch można dodać trochę greckiego jogurtu light i posypać szczypiorkiem.
  • Przepis pochodzi ze strony: kalynskitchen.com

przepis_southbeach_123

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s