Muffinki jajeczne z jarmuzem i serem

muffinki z jarmuzem i cukinia (4)
Składniki na 8 sztuk:

  • 2 garści poszatkowanego jarmużu
  • 80 g sera mozzarella lub żółtego light
  • 2/3 cukinii
  • 4 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 mały lub średni pomidor malinowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 180 st.C (= 355 st.F)
  • Zagotować wodę w garnku. Jarmuż umyć, odciąć liście od twardych łodyg. Liście wrzucić na wrzątek i potrzymać we wrzątku przez ok. 3 minuty, następnie odcedzić i posiekać na drobne kawałki.
  • Zetrzeć na tarce o dużych oczkach 2/3 cukinii ze skórką oraz 80 g sera.
  • W misce roztrzepać 4 jajka, dodać jarmuż, cukinię, ser. Posiekać drobno 1 ząbek czosnku i szczypiorek (tak aby otrzymać 2 łyżki szczypiorku). Dodać do reszty składników, doprawić solą i pieprzem, wymieszać widelcem.
  • Foremki na muffiny wysmarować pędzelkiem oliwą, napełnić masą i piec przez 15-20 minut.
  • Na małej patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, ułożyć na niej plasterki pomidora i podsmażyć go krótko.
  • Wyciągnąć muffinki, ułożyć na wierzchu plasterek pomidora, doprawić solą i pieprzem.
  • Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com

przepis_southbeach_123

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s