Kurczak w sosie pomidorowym i serem mozzarella

kurczak w pomidorach

Składniki na 3-4 porcje:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka (ok. 450 g)
  • 6-8 plasterków szynki parmeńskiej (ok. 80-100 g)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 duży lub 2 średnie pomidory malinowe
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia lub koperek
  • 2 kulki mozzarelli
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, przyprawa do kurczaka, ostra papryka
  • oliwa

Przygotowanie:

  • Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błon, przekroić wzdłuż, aby powstały 4 cienkie płat.
  • Przełożyć do miski, dodać 2 łyżki oliwy i przyprawy: sól, pieprz drobno zmielony, przyprawę do kurczaka, suszone oregano i bazylię, szczyptę ostrej papryki. Wymieszać mięso, aby dokładnie obtoczyło się w przyprawach.
  • Zawinąć każdy filet w 1-2 plasterki szynki.
  • Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy. Ułożyć filety i smażyć je z każdej strony po 4-5 minut.
  • Obrać i pokroić w kostkę pomidory malinowe. Dodać do mięsa świeże pomidory jak i te z puszki oraz 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, szczyptę soli, łyżeczkę cukru brązowego, posiekaną świeżą bazylię lub koperek.
  • Wymieszać wszystko i dusić 5 minut. Na koniec dodać do sosu kawałki lub plasterki mozzarelli, przykryć pokrywką i dusić jeszcze 2-3 minuty do rozpuszczenia się sera.
  • Przepis pochodzi ze strony: swiatilony.blogspot.com i kwestiasmaku.com
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s