Spaghetti z cukinii z kurczakiem i pieczarkami

spaghetti z cukinii
Składniki na 3 porcje:

  • 4 małe lub średnie cukinie
  • 2 piersi z kurczaka (450 g)
  • 220 g pieczarek
  • 1 średnia lub duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5-6 łyżek parmezanu
  • sól, pieprz, papryka, oregano i inne
  • oliwa

Przygotowanie:

  • Pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki. Cebulę i 3 ząbki czosnku obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwę, wrzucić cebulę i czosnek. Podsmażyć 2-3 minuty, a następnie dodać pieczarki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 15 min, co jakiś czas mieszając, później zdjąć pokrywkę i zostawić do odparowania wody.
  • Kurczaka umyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Kurczaka przełożyć do małej miski, dodać 1 łyżkę oliwy, 2 szczypty soli, pieprz cayenne, przyprawę do kurczaka, paprykę słodką, oregano. Wymieszać dobrze, żeby przyprawy połączyły się z mięsem. Kurczaka przełożyć na drugą, rozgrzaną patelnię (już bez dodatku tłuszczu) i usmażyć.
  • 4 cukinie umyć i pokroić w nitki spaghetti za pomocą obieraczki julienne (można zostawić część z pestkami) Nastawić wodę w garnku, posolić ją. Pokrojoną cukinię wrzucić do wrzątku na 1 minutę. Odcedzić.
  • Gdy kurczak będzie gotowy, a woda odparowana, dodać go do patelni z pieczarkami. Wszystko wymieszać i posypać 2-3 łyżkami parmezanu.
  • Ułożyć makaron z cukinii, na wierzch wyłożyć farsz i posypać parmezanem.
  • Przepis pochodzi ze strony: kuchennymajstersztyk.pl

przepis_southbeach_123

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s