Składniki:
- 5 jajek
- 250 g twarogu białego chudego
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 450 g szpinaku
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 100-150 g sera mozzarella light
- sól, pieprz, chili, suszony imbir, kurkuma
Przygotowanie:
- Piekarnik nastawić na 180 st.C (= 355 st.F).
- Szpinak rozmrozić i podsmażyć na patelni do odparowania wody. Dodać 2 duże ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz przyprawy: sól, pieprz, chili, suszony imbir, kurkumę.
- W dużej misce rozbełtać 5 jajek, dodać 250 g zmielonego twarogu, 2 łyżki otrębów i 1 łyżeczkę drożdży i dokładnie zmiksować mikserem, aż powstanie jednolita masa.
- Dodać przestudzony szpinak i dokładnie wymieszać.
- Masę przelać do formy na tartę (szklanej lub silikonowej o średnicy 30 cm lub na 2x w formie 22-23 cm)
- Pomidory obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na masie, dodać starty lub pokrojony ser mozzarella.
- Piec 30 minut.
- Przepis pochodzi ze strony: fitmaniaczka.com