Tarta szpinakowa

tarta szpinakowa

Składniki:

  • 5 jajek
  • 250 g twarogu białego chudego
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 450 g szpinaku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 100-150 g sera mozzarella light
  • sól, pieprz, chili, suszony imbir, kurkuma

Przygotowanie:

  • Piekarnik nastawić na 180 st.C (= 355 st.F).
  • Szpinak rozmrozić i podsmażyć na patelni do odparowania wody. Dodać 2 duże ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz przyprawy: sól, pieprz, chili, suszony imbir, kurkumę.
  • W dużej misce rozbełtać 5 jajek, dodać 250 g zmielonego twarogu, 2 łyżki otrębów i 1 łyżeczkę drożdży i dokładnie zmiksować mikserem, aż powstanie jednolita masa.
  • Dodać przestudzony szpinak i dokładnie wymieszać.
  • Masę przelać do formy na tartę (szklanej lub silikonowej o średnicy 30 cm lub na 2x w formie 22-23 cm)
  • Pomidory obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na masie, dodać starty lub pokrojony ser mozzarella.
  • Piec 30 minut.
  • Przepis pochodzi ze strony: fitmaniaczka.com

przepis_southbeach_23

Dodaj komentarz