Sałatka z kurczakiem i pieczarkami

sałatka z kurczakiem i pieczarkami

Składniki na 2-3 porcje:

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 2-3 duże garści mieszanki sałat
  • 2 małe lub 1 duży pomidor
  • 1 żółta papryka
  • 8 pieczarek
  • 1 mała czerwona cebuli
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki musztardy
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
  • oliwa, olej rzepakowy

Przygotowanie:

  • Piersi z kurczaka umyć i oczyścić z błon. Jeśli piersi są grube można je przekroić na cieńsze plastry. W misce wymieszać 2 łyżki oleju rzepakowego oraz paprykę ostrą i słodką. Natrzeć tym kurczaka. Rozgrzać patelnię (najlepiej grillową) i smażyć kurczaka z obydwóch stron bez dodatku tłuszczu.
  • Pieczarki umyć i pokroić na mniejsze ćwiartki. Na osobnej patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć pieczarki krótko żeby nie puściły zbyt dużo wody.
  • Pomidora pokroić w ćwiartki, paprykę w paseczki, cebulę w cienkie plastry.
  • Sałatę umyć, poszarpać i ułożyć na talerzu. Na nią wyłożyć pomidora, żółtą paprykę i czerwoną cebulę. Wszystko posolić i popieprzyć. Następnie wyłożyć pokrojoną pierś kurczaka i podsmażone pieczarki.
  • Wymieszać składniki sosu: 2 łyżki miodu, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki musztardy, szczyptę soli i pieprzu.
  • Całość polać przygotowanym sosem.
  • Przepis pochodzi ze strony: kingaparuzel.pl
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s