Ryż

Niejednokrotnie stojąc przy sklepowej półce zastanawiamy się nad wyborem produktu. Im więcej rodzajów, firm, tym większe nasze zdezorientowanie. Często wtedy górę bierze przyzwyczajenie i sięgamy po najbardziej popularny produkt, albo ten w najkorzystniejszej cenie. A czasami mając choć podstawową wiedzę … można po prostu wybrać lepiej, co w przyszłości może się przełożyć na nasze lepsze samopoczucie czy może pomóc utrzymać wagę na dobrym poziomie.

Sprawdzając etykiety produktów warto zwrócić uwagę na niską zawartości soli (sodu), cukru i nasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysoką zawartość błonnika. Poniżej skrótowe zestawienie najważniejszych informacji o typach ryżu:

Ryż dziki


  • indeks glikemiczny wynosi 35
  • 100 gram zawiera od 346 do 363 kcal
  • zawiera dużo więcej błonnika niż ryż biały, parboiled czy basmati
  • najbogatszy w substancje mineralne i witaminy (białko, żelazo, magnez, fosfor, potas, kwas foliowy, witamina A, witaminy z grupy B)
  • zawiera również antocyjany, czyli przeciwutleniacze pomocne w walce z nowotworami
  • wspomaga trawienie, a także przyspiesza metabolizm
  • ma intensywny zbożowy i orzechowy posmak, wymaga długiego gotowania
  • inaczej nazywany: owies wodny lub zizania wodna

Ryż basmati


  • indeks glikemiczny wynosi 50
  • 100 gram zawiera od 340 do 372 kcal
  • lekkostrawna odmiana, dobra dla chorych na celakię, a także przy schorzeniach jelita grubego
  • ma długie ziarna białe lub brązowe, łagodny orzechowy zapach i smak
  • po ugotowaniu nie skleja się, ma ziarna sypkie, lekkie i puszyste, nadaje się do sałatek, mięsa i ryb
  • uprawia się go na terenie Indii i Pakistanu, u podnóży Himalajów

Ryż brązowy


  • indeks glikemiczny wynosi 50
  • 100 gram zawiera ok. 355 kcal
  • najbogatszy w składniki odżywcze, zawiera witaminy z grupy B, magnez, błonnik, białko i żelazo, które znajdują się w nieusuniętej łupince.
  • poleca się go osobom chorującym na cukrzycę, jest stosowany jako środek regulujący poziom cukru we krwi, ma także działanie obniżające cholesterol. Jest wolniej trawiony, przez co uczucie sytości jest odczuwalne przez dłuższy czas.
  • wymaga dłuższego gotowania (około 30 minut), nie pasuje do deserów

Ryż parboiled


  • indeks glikemiczny wynosi 50-70 w zależności od producenta
  • 100 gram zawiera od 340 do 370 kcal
  • zawiera dużo witaminy E i B6
  • nazwa odnosi się do obróbki termicznej, której jest poddawany, w wyniku której wewnątrz ziarna zachowane zostają witaminy i składniki odżywcze
  • szybko się gotuje i nie klei się

Ryż jaśminowy


  • indeks glikemiczny wynosi 60
  • 100 gram zawiera od 350 do 370 kcal
  • bogaty w potas i witaminy z grupy B
  • odmiana jest szczególnie polecana osobom z nadciśnieniem, chorobami serca i układu krążenia. Ryż jaśminowy to dobry wybór dla seniorów, osób zapracowanych, a co za tym idzie dla tych, którzy żyją w napięciu i stresie.
  • ma białą barwę, kwiatowy zapach i delikatnie słodki posmak
  • nie skleja się podczas gotowania, pasuje do deserów, mięs, ryb, warzyw i sałatek
  • pochodzi z Tajlandii

Ryż biały


  • indeks glikemiczny wynosi 70
  • 100 gram zawiera od 344 kcal
  • to duża ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów, zawiera białko roślinne, ale mało błonnika
  • podawany jest procesowi tzw. polerowania, przez co traci dużą ilość wartości odżywczych.
  • mimo najniższej liczby kalorii z wyżej wymienionych odmian ryżu, nie poleca się go osobom na diecie, ponieważ działa zapierająco (jest dobry na biegunkę)
  • częste spożywanie białego ryżu (2 razy na tydzień) podwyższa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2

 

Składniki odżywcze w różnych typach ryżu:

ryż wartosci odzywcze 1 ryż wartosci odzywcze 2

Porównanie typów ryżu wg producenta:

ryż1ryż2

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s