Tagliatelle z cukinii z sosem mięsno-pomidorowym

spaghetti z cukinii
Składniki na 2-3 porcje:

  • 3 średnie lub duże cukinie
  • 450-500 g mięsa mielonego drobiowego
  • puszka krojonych pomidorów
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka, oregano
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki chilli w proszku
  • 3-4 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

  • 3 cukinie obrać obieraczką na podłużne paski (jak makaron spaghetti lub tagliatelle). Niewykorzystany środek cukinii pokroić w kostkę.
  • Obrać i pokroić w kostkę 1 cebulę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć cebulę, dodać do niej przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Następnie dodać mięso mielone, rozdrobnić je dobrze, smażyć do momentu odparowania wody. Dodać 1 puszkę krojonych pomidorów i 4 łyżki koncentratu pomidorowego oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, przyprawę do mięsa mielonego, łyżeczkę cukru, pół łyżeczki chilli. Do sosu dodać również cukinie pokrojone w kostkę. Patelnię przykryć i dusić wszystko przez kilka minut do zgęstnienia.
  • Przełożyć paski cukinii na drugą patelnię, zalać odrobiną wody i posolić. Przykryć i dusić przez kilka minut (niezbyt długo, żeby cukinia się nie zmiękła za bardzo). Cukinię odcedzić.
  • Podawać ze startym parmezanem.
  • Przepis pochodzi ze strony: mytastykitchen.weebly.com

przepis_southbeach_123

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s