Tort malinowy a’la tiramisu

tort malinowy

Składniki:

  • 13 jajek (9 do biszkoptu, 4 do masy)
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 1 szklanka (144 g) mąki pszennej
  • 1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 440 g serka mascarpone
  • 440-500 ml śmietany kremówki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 90 ml wrzątku
  • 40 ml mleka
  • 100 ml mocnej, słodkiej kawy
  • 60 ml malinowej nalewki
  • 500 g malin
  • 25-26 podłużnych biszkoptów (ok. 250 g)
  • odrobina gorzkiej czekolady do dekoracji

Przygotowanie:

Biszkopt:

  • 9 jajek wyciągnąć z lodówki 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowania tortu, tak aby ogrzały się do temperatury pokojowej (warunek konieczny!)
  • Dno tortownicy o średnicy ok. 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (z papieru wyciąć koło o średnicy odrobinę większej niż tortownica, tak aby 1 cm papieru wychodził do góry poza dno). Piekarnik nagrzać do 180 st.C (= 355 st.F, góra i dół bez termoobiegu).
  • Odmierzyć do miseczek 200 g cukru, 144 g mąki pszennej i 50 g mąki ziemniaczanej.
  • Przygotować dużą miskę do ubijania plus 2 małe miseczki do rozbijania jajek. 9 jajek rozbijać pojedynczo: oddzielać białka i żółtka najpierw do mniejszych miseczek, a później białka pojedynczo przekładać do większej miski przygotowanej do ubijania (to pozwoli uniknąć problemu, w sytuacji gdy trochę żółtka przeniknęłoby do wcześniej przygotowanych białek). Po rozbiciu powinniśmy otrzymać 9 żółtek i 7 białek (2 białek nie wykorzystujemy w ogóle).
  • 7 białek ubić na sztywno, gdy piana nie będzie się już wylewała, dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo łącznie 9 żółtek. Ubijać jeszcze przez około 5-10 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta (im dłuższe ubijanie tym lepiej).
  • W trzech partiach dodawać przesiane 144 g mąki pszennej razem z 50 g mąki ziemniaczanej i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, za każdym razem miksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę.
  • Masę przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec przez 32 minuty, od razu wyjąć z piekarnika. Po ok. 15 minutach studzenia przewrócić do góry dnem i tak odłożyć do dalszego studzenia na ok. pół godziny.

Tort:

  • Maliny delikatnie umyć i pozostawić do osuszenia.
  • Połączyć 100 ml mocnej, słodkiej kawy (spróbować, ew. dosłodzić) i 60 ml malinowej nalewki lub wódki.
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w ok. 90 ml wrzątku, dodać 40 ml mleka i odstawić do całkowitego wystygnięcia od czasu do czasu mieszając.
  • 4 jajka zanurzyć we wrzątku na kilka sekund (nie dłużej) i oddzielić żółtka od białek. W małej misce ubić 4 żółtka z 6 łyżkami cukru pudru na puszysty kogel mogel (do momentu gdy zrobi się jaśniejsza puszysta masa).
  • W dużej misce połączyć 440 g mascarpone z 440-500 g kremówki i ubić na gęstą, puszystą masę, a następnie dodać do niej ubite żółtka. Kiedy składniki się połączą, dodać rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę i miksować krótko, ale na najwyższych obrotach.
  • Biszkopt obkroić z zewnętrznej skórki tak aby zmieściły się nam w tortownicy ułożone obok siebie biszkopty. Obkrojony biszkopt przekroić na 3 równe warstwy. Na dnie tortownicy ułożyć pierwszy blat, następnie obłożyć go biszkoptami, nasączyć blat ponczem, wyłożyć na niego ok. 2/5 kremu i wyrównać.
  • Na masie ułożyć połowę malin i delikatnie je wcisnąć w środek. Następnie na kremie ułożyć kolejne warstwy: drugi biszkopt, poncz, 2/5 kremu, reszta malin, ostatni biszkopt, poncz i reszta tj. 1/5 kremu. Całość lekko docisnąć. Tort wstawić do lodówki na całą noc.
  • Przed podaniem udekorować świeżymi malinami i wiórkami czekoladowymi. Ściągnąć obręcz i całość przewiązać dekoracyjną wstążką.
  • Przepis pochodzi ze strony: gotowaniecieszy.blox.pl oraz kwestiasmaku.com

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s