Jajka na pomidorach, papryce i cukinii

jajka na pomidorach, papryce i cukinii (2)

Składniki na 2 porcje:

  • 4 jajka
  • pół dużej czerwonej papryki
  • mała cukinia lub pół dużej (ok. 130-150 g)
  • 1 duży pomidor malinowy (ok. 300 g)
  • 1/2 małej lub średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy extra virgin
  • sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma, kmin rzymski, chili

Przygotowanie:

  • Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st.C (= 355 st.F).
  • Posiekać cebulę i 1 ząbek czosnku.
  • Cukinię i paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę podsmażyć.
  • Dodać drugą łyżeczkę oliwy, włożyć cukinię i paprykę i smażyć mieszając przez ok. 2 – 3 minuty.
  • Dodać przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, małą szczyptę chili
  • Dodać pomidory. Wymieszać i smażyć ok. 4 – 5 minut mieszając od czasu do czasu.
  • Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego (odcedzając sok pomidorowy), jajka wbić najpierw do miseczki, a później delikatnie przelać do naczynia.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut (w zależności od preferowanej konsystencji).
  • Podawać posypując listkami kolendry lub bazylii.
  • Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com

przepis_southbeach_123

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s