Zapiekanka a’la lasagna

zapiekanka z jarmuzem
Składniki:

  • 2 średnie pęczki lub 1 op. poszatkowanego jarmużu
  • 500 g mielonego indyka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka sosu pomidorowego lub 4-5 łyżek koncentratu
  • 4 łyżki sera parmezan
  • 2 szklanki sera mozzarella light
  • 2 łyżeczki oliwy
  • sól, pieprz, papryka, suszona bazylia, oregano
  • świeży koperek

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 190 st.C (= 375 st.F). Naczynie żaroodporne (28x 18 cm lub nieco większe) wysmarować oliwą.
  • W większym garnku zagotować wodę, dodać 1 łyżeczkę soli. Wrzucić pokrojone listki jarmużu i gotować ok. 5-6 minut. Następnie odcedzić jarmuż i pozostawić do osuszenia.
  • Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżeczki oliwy, usmażyć mielonego indyka, dobrze go rozdrabniając. Przyprawić mięso solą, pieprzem, papryką, oregano. Następnie dodać puszkę krojonych pomidorów, puszkę sosu pomidorowego (lub 4-5 łyżek koncentratu). Dodać 2 łyżeczki suszonej bazylii, 2 łyżeczki świeżego koperku, ewentualnie inne przyprawy aby całość miała wyrazisty smak. Dusić sos ok 20-25 minut do czasu zgęstnienia.
  • Na dnie naczynia ułożyć połowę ugotowanego jarmużu, posolić go małą szczyptą soli, następnie posypać 2 łyżkami sera parmezan, wyłożyć połowę sosu mięsno-pomidorowego, następnie 1 szklankę startego sera mozzarella (można mniej). Powtórzyć kolejną warstwę: resztę jarmużu, 2 łyżki parmezanu, resztę sosu mięsnego-pomidorowego, 1 szklankę startego sera mozzarella.
  • Naczynie zakryć folią aluminiową i piec przez 20-25 minut, następnie ściągnąć folię i piec przez kolejne 15 minut.
  • Przepis pochodzi ze strony: kalynskitchen.com

przepis_southbeach_123

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s