Kanapka z jajkiem sadzonym i bekonem

kanapka z bekonem

Składniki na 2 kanapki:

  • ciabatta
  • 4 plasterki bekonu
  • 4 jajka
  • 4 plasterki sera mozzarella
  • 2 liście sałaty
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży pomidor lub 2 małe
  • 4 „szczypty” szczypiorku
  • 4 łyżki sosu barbecue

Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Paprykę umyć, przekroić na pół (góra-dół). Z papryki ukroić 4 równe plasterki o szerokości 1 cm, które będą stanowiły obwódkę dla jajek, aby te zachowały swój kształt i nie rozlały się po patelni. Plasterki ułożyć w patelni. Każde jajko pojedynczo wbijać do małej miseczki i następnie wlewać w środek plastra papryki (przyciskając ostrożnie paprykę do dna patelni, aby jajko nie wylewało się od spodu). Jak jajka zetną się już, ułożyć na nich plasterki sera mozzarella. Następnie patelnię przykryć pokrywką i smażyć, aż jajka uzyskają wybraną konsystencję.
  • Rozgrzać mniejszą patelnię. Ułożyć 4 plastry bekonu i smażyć do wytopienia tłuszczu.
  • Ciabattę przekroić na pół i wzdłuż, ułożyć na tacy do pieczenia i podpiec kilka minut, aż zrobi się lekko chrupka (nie zbyt długo, gdyż będzie zbyt twarda).
  • Na każdej kanapce ułożyć następujące warstwy: 2 łyżki sosu barbecue, garść sałaty, 2 jajka sadzone w paprykowej obwódce, 2 plastry bekonu, 2 plastry pomidora, 2 „szczypty” pokrojonego szczypiorku i przykryć kanapkę.
  • Przepis pochodzi z: www.youtube.com
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s