Kurczak w bazyliowym pesto

kurczak w bazyliowym pesto (2)
Składniki na 2-3 porcje:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 50-60 g świeżej bazylii (ok. 2 szklanki wypełnione listkami)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pół szklanki orzechów nerkowca lub piniowych
  • pół szklanki parmezanu light
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek (można mniej)
  • 1 limonka
  • 50-60 g mozzarelli light (2 paluszki)
  • sól, świeżo zmielony pieprz, przyprawa do kurczaka
  • dodatki: brokuł, pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

  • Nastawić piekarnik na 190 st.C (= 375 st.F).
  • Umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym listki bazylii, przełożyć do blendera. Dodać obrane i pokrojone 3-4 ząbki czosnku. Zmiksować do konsystencji pesto. Dodać pół szklanki orzechów nerkowca, pół szklanki parmezanu light, ¼ szklanki oliwy z oliwek (można mniej), wyciśnięty sok z 1 limonki. Zmiksować ponownie. Dodać trochę świeżo zmielonego pieprzu. Jeszcze raz krótko zmiksować.
  • Połowę sosu pesto wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego (28x 18 cm lub nieco większe), rozprowadzić po dnie równomiernie.
  • Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić na cienkie płaty. Ułożyć je na sosie pesto, a wierzch doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, a następnie przykryć resztą sosu pesto.
  • Naczynie żaroodporne przykryć szczelnie folią aluminiową i piec 25-30 minut. W między czasie można zetrzeć ser mozzarella na grubych oczkach. Następnie zdjąć folię aluminiową, całość posypać równomiernie serem i piec przez kolejne 8-10 minut, aż ser się rozpuści i lekko zbrązowieje.
  • Przepis pochodzi ze strony: kalynskitchen.com

przepis_southbeach_123

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s