Jajka opiekane na szparagach

jajka na szparagach
Składniki na 2 porcje:

  • 8-10 łodyg szparagów
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżki sera parmezan light
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1/3 pęczka szczypiorku

Przygotowanie:

  • Nastawić piekarnik na 200 st.C (=400 st.F).
  • Wyciągnąć 4 jajka z lodówki, rozbić je do 2 miseczek, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
  • Małe naczynie żaroodporne wysmarować cienko oliwą.
  • Szparagi umyć, osuszyć i pokroić na na 6-7 cm kawałki. Rozłożyć równomiernie w naczyniu, skropić ok.2 łyżeczkami oliwy, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i wstawić do piekarnika na 10 minut.
  • Wyciągnąć naczynie z piekarnika, wylać delikatnie jajka (tak aby żółtko się nie rozpłynęło) i wstawić do piekarnika na kolejne 6-7 minut. Doprawić jajka 1-2 małymi szczyptami soli.
  • Wyciągnąć naczynie, obsypać ok. 2 łyżkami sera parmezan i wstawić ponownie na 3 minuty.
  • Podawać ze szczypiorkiem.
  • Przepis pochodzi ze strony: kalynskitchen.com

przepis_southbeach_123

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s