Falafele z sosem tahini

falafele
Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • mały pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki chili mielonego
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • ¼ szklanki pasty tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Do blendera dodać bardzo dobrze odcedzoną ciecierzycę, pęczek natki pietruszki, pęczek lub przynajmniej garść świeżej kolendry, 1 łyżeczkę soli, ¼ łyżeczki chili mielonego, pół łyżeczki kminu rzymskiego i całość zmiksować niezbyt drobno.
  • Do blendera dodać 1 dużą cebulę drobno posiekaną i 3 duże ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz łyżeczkę proszku do pieczenia i pół szklanki mąki (można ograniczyć się do 4-5 łyżek). Całość ponownie krótko zmiksować lub wymieszać dobrze łyżką.
  • Z masy uformować spłaszczone kulki, następnie przełożyć kotleciki na duży talerz (najlepiej wyłożony papierem do pieczenia, aby później łatwiej przekładać na patelnię) i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
  • Na rozgrzaną patelnię wlać 1 łyżkę oleju rzepakowego i rozprowadzić go równomiernie. Smażyć na nim schłodzone kotleciki po min. 4-5 minut z każdej strony aż nabiorą złotego koloru.
  • Gotowe falafele podawać z sosem tahini (wymieszać wszystkie składniki sosu ze sobą).
  • Przepis pochodzi ze strony: kingaparuzel.pl

przepis_southbeach_123

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s