Jajka opiekane na pomidorach i awokado

jajka na pomidorach i awokado
Składniki na 2 porcje:

  • 4 jajka
  • 1 awokado
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, chili
  • łyżka orzechów włoskich

Przygotowanie:

  • Nastawić piekarnik na 200 st.C (= 400 st.F)
  • Pomidory z puszki odsączyć na sitku z soku, przełożyć na patelnię (teflonową, najlepiej bez dodatku tłuszczu), dodać przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylię i chili. Wymieszać i poddusić max. 2-3 minuty.
  • Przełożyć pomidory do małego naczynia żaroodpornego, wyrównać na dnie.
  • Awokado obrać i pokroić na ok. 6-8 podłużnych części, ułożyć je na pomidorach.
  • Wbić każde jajko w wolne przestrzenie pomiędzy kawałkami awokado i lekko posolić.
  • Włożyć naczynie żaroodporne na min. 10-12 minut do piekarnika, do uzyskania odpowiedniej konsystencji jajek.
  • Przed podaniem można posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
  • Przepis pochodzi ze strony: kalynskitchen.com

przepis_southbeach_123

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s