Omlet z serkiem wiejskim i pomidorkami

omlet ze slonecznikiem i kielkami
Składniki na 2 porcje:

  • 5-6 białek
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g kiełków rzodkiewki lub brokuła
  • 2 serki wiejskie 2% tłuszczu (cottage cheese)
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • do smażenia: łyżeczka masła
  • do podania: szczypiorek

Przygotowanie:

  • Ziarna słonecznika zmielić bądź rozbić w moździerzu.
  • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Wymieszać ze zmielonym słonecznikiem i kiełkami.
  • Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wylać połowę masy białkowej na pierwszy omlet, wyrównać i smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Po 5 minutach delikatnie przewrócić na drugą stronę i smażyć 2-3 minuty.
  • Na usmażonym omlecie wylać 1 mały kubeczek serka wiejskiego i wyłożyć umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Posypać szczypiorkiem.
  • Powtórzyć czynności z drugą porcją masy.
  • Przepis pochodzi ze strony: dietetyczniesiostro.blogspot.com

przepis_southbeach_123

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s