Kotlety schabowe z kapustą zasmażaną

kotlet schabowy z kapustą

Składniki na 6 porcji:

  • 6 płatów schabu z wieprzowiny dobrej jakości
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka pełnoziarnista
  • 1 mała główka białej kapusty
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 3 małe lub średnie cebule
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chili
  • do smażenia: masło klarowane

Przygotowanie:

  • Kotlety schabowe: Pokrojone płaty schabu oczyścić z błon. Grubsze plastry przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem aby miały mniej niż 1 cm grubości. Kotlety przyprawić solą, pieprzem (można dodać również drobno posiekany czosnek oraz przyprawy: chili, słodką paprykę). Następnie obtoczyć w mące, rozbełtanych jajkach i na koniec bułce tartej. Na dużej patelni dobrze rozgrzać masło klarowane (ewentualnie smalec) i smażyć z każdej strony, aż panierka będzie mocno zrumieniona (ok. 12-15 minut łącznie).
  • Kapusta zasmażana: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i podsmażyć cebulę. Kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół, wyciąć głąb. Całość poszatkować na wąskie, krótkie paseczki. Kapustę dodawać partiami na patelnię i smażyć aż zacznie mięknąć. Na koniec dodać 1,5 szklanki wody, sól i sporo czarnego pieprzu, przykryć pokrywką i dusić 25-30 minut, aż będzie idealnie miękka. Jeśli woda z kapusty nie odparowała całkowicie, odcedzić ją. Dodać pokrojony koperek i 2 płaskie łyżki mąki. Wymieszać dobrze całość.
  • Przepis pochodzi ze strony: olgasmile.com
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s