Zupa pomidorowa

zupa pomidorowa
Składniki:

  • 2 l bulionu
  • 1 kg pomidorów
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub 250 ml przecieru
  • 4 łyżki śmietany
  • 250 g makaronu np. kokardki
  • przyprawy: pieprz, sól, cukier

Wykonanie:

  • Przygotować 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego wg jednego z tych przepisów.
  • Pomidory przelać wrzącą wodą. Obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do garnka, przykryć pokrywą i gotować przez 15 minut na większym ogniu, w międzyczasie 2 razy zamieszać. Następnie rozgotowane pomidory przetrzeć przez sito do drugiego garnka i zagotować. Dodać ½ łyżeczki soli i łyżeczkę cukru. Odparować wodę na większym ogniu w celu uzyskania bardziej gęstego przecieru (przez około 15 minut).
  • Do ciepłego bulionu dodać przygotowany przecier i koncentrat pomidorowy. Zagotować i odstawić z ognia.
  • Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
  • W miseczce wymieszać śmietanę z ciepłym bulionem (ok. 4 łyżki śmietany i ½ szklanki bulionu) i dodać do ciepłej zupy, jednocześnie mieszając. Doprawić do smaku pieprzem, solą. Dodać pokrojone w plasterki marchewki z bulionu.

zupa pomidorowa 2

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s