Zupa pieczarkowa

zupa pieczarkowa
Składniki na ok. 5 porcji:

  • 1,8 l bulionu warzywnego
  • 700-800 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 pełne łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony tymianek
  • 160 g makaronu

Przygotowanie:

  • Przygotować 1,8 l wywaru warzywnego wg tego przepisu (zachowując grzybki i marchewki).
  • Obrać cebulę, pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, cebulę podsmażyć do miękkości.
  • Pieczarki umyć, obrać i pokroić w drobne plasterki. Dodać do cebuli, smażyć przynajmniej 10-15 minut, aż pieczarki zbrązowieją. Doprawić 2 szczyptami soli.
  • Bulion zagotować,  dodać pieczarki z cebulą. Gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut.
  • W blenderze umieścić 3-4 chochelki gorącej zupy. Dodać 4 pełne łyżki śmietany i zblendować na gładko. Dodać wszystko do zupy i wymieszać energicznie, żeby usunąć ewentualne grudki śmietany. Dodać do zupy również wcześniej odłożone marchewki i pokrojone grzybki.
  • Doprawić solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, ew. świeżym koperkiem lub pietruszką.
  • Ugotować ok. 160 g makaronu świderki lub kokardki.
  • Przepis pochodzi ze strony: smakiempisany.pl
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s