Zupa ogórkowa

zupa ogórkowa

Składniki na 7-8 porcji:

  • 2 l wywaru mięsnego
  • 7-10 ogórków kiszonych średniej wielkości
  • 150 ml kwasu z ogórków
  • 6 średnich lub 4-5 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200-250 ml śmietany 18 %
  • świeży koperek
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Przygotować 2 l mięsnego wywaru wg tego przepisu (zachowując mięso i marchewki).
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do wywaru i gotować do miękkości ziemniaków (w między czasie trochę posolić).
  • Dodać do zupy: starte na dużej tarce kiszone ogórki oraz 150 ml kwasu z ogórków. Gotować ok. 5 minut.
  • Mięso z wywaru obrać i wybrać najlepsze kawałki. Zetrzeć kilka kawałków ugotowanych marchewek. Dodać wszystko do zupy.
  • W misce wymieszać 2 płaskie łyżki mąki z 3 łyżkami wody, następnie dodać 200-250 ml śmietany i dokładnie wymieszać. Dolać chochelkę zupy, wymieszać energicznie, aby pozbyć się grudek śmietany, dodać do zupy, ponownie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, posiekanym świeżym koperkiem, zagotować, zmniejszyć ogień i pogotować około 3-5 minut.

zupa ogorkowa 2

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s