Zupa koperkowa

zupa koperkowa

Składniki na 4 porcje:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 duże pęczki świeżego koperku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki śmietany
  • 150 g ryżu
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek

Przygotowanie:

  • Przygotować 1,5 l bulionu warzywnego wg tego przepisu (zachowując marchewki).
  • Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i podsmażyć koperek przez ok. 2-3 minuty. Dodać do zupy wraz z marchewkami z bulionu.
  • Zagotować ok. 300 ml wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Zmniejszyć ogień, wsypać 150 g ryżu, przykryć i gotować aż woda odparuje (na półtwardo).
  • Śmietanę wymieszać z 2 chochelkami ciepłej zupy, stopniowo wlewać do garnka z zupą, jednocześnie mieszając.
  • Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s