Zupa kalafiorowa

zupa kalafiorowa
Składniki:

  • 1,7 l bulionu warzywnego
  • 1 duży kalafior
  • 2 duże lub 3 średnie ziemniaki
  • ½ małego pęczka koperku
  • 2 łyżki śmietany
  • przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:

  • Przygotować 1,7 l bulionu warzywnego wg tego przepisu.
  • Odcedzić wywar z warzyw (pozostawiając marchewkę).
  • Umyć i obrać kalafiora, podzielić na mniejsze różyczki, przełożyć do ciepłego wywaru, gotować ok. 10 minut.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do wywaru z gotującym się delikatnie kalafiorem, dodać 1 łyżeczkę soli. Gotować jeszcze 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Wyłączyć ogień.
  • Z garnka wyciągnąć największe różyczki kalafiora, przełożyć je do blendera, dodać 2 chochelki zupy i 2 łyżki śmietany.  Zmiksować wszystko i wlać z powrotem do zupy, wymieszać intensywnie. Dodać pokrojoną marchewkę.
  • Dodać przyprawy: 1 łyżeczkę soli, ½ łyżeczki pieprzu i drobno pokrojony świeży koperek.

zupa kalafiorowa

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s