Warzywa z woka

warzywa z woka

Składniki na 2 porcje:

  • 1 mała lub średnia cebula
  • 2 średnie lub duże marchewki
  • mały brokuł lub 1/2 dużego
  • 1 czerwona papryka
  • 1/4 główki białej kapusty
  • kilka mini kukurydz (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju do smażenia (np. ryżowego)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka ryżu brązowego

Przygotowanie:

  • Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu (u mnie proporcje 1 szklanka suchego ryżu na 1,5 szklanki wody, zagotować, zmniejszyć ogień i następnie gotować przez 20 minut pod przykryciem z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli)
  • Pokroić cebulę w dużą kostkę, a obraną marchewkę w plasterki.
  • Brokuła wrzucić na lekko osoloną, gotującą się wodę na 2-3 minuty. Odcedzić.
  • Pokroić paprykę i kapustę w dużą kostkę.
  • 2 łyżki oleju (np. ryżowego) mocno rozgrzać na woku.
  • Dodać cebulę i smażyć 2 minuty. Dodać marchewkę i smażyć jeszcze 1 minutę (często mieszając).
  • Dodać rozdzielone różyczki brokuła, kapustę. Smażyć dość krótko,  do momentu gdy warzywa będą miękkie.
  • Wymieszać: 1 łyżkę oleju sezamowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, 1 łyżkę jasnego sosu sojowego i 2 łyżki wody. Dodać do warzyw, wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę cały czas mieszając.
  • Przepis pochodzi ze strony: slodkokwasny.com

warzywa z woka 1

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s