Tort warzywny

tort-warzywny
Składniki na 4 porcje:

  • 7 naleśników
  • ok. 15-20 średnich pieczarek (500 g)
  • paczka mrożonego szpinaku (350-450 g)
  • 4 świeże pomidory lub puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 100-120 g tartego żółtego sera
  • 1 duża cebula
  • 4-5 dużych ząbków czosnku
  • 1 łyżka śmietany lub serka śmietankowego
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • masło klarowane
  • przyprawy: cukier, sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa
  • świeża zioła: bazylia

Przygotowanie:

  • Przygotować naleśniki wg tego przepisu.
  • Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Na patelni lub w średnim rondelku rozgrzać łyżkę masła klarowanego, posmażyć cebulę, aż będzie miękka. Dodać zmiażdżony duży ząbek czosnku, a po chwili pokrojone pomidory (świeże lub z puszki) i 1 łyżeczkę octu balsamicznego. Gotować na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Następnie ręcznym blenderem zmiksować na sos. Dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki cukru, 2-3 szczypty soli, pieprz, łyżeczkę suszonego oregano oraz 2 łyżeczki świeżej, posiekanej bazylii. Wymieszać i jeszcze podgrzewać, aż do uzyskania dość gęstego sosu.
  • Szpinak rozmrozić na patelni. Dodać 2 pełne łyżki masła, 3-4 duże ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) i chwilkę przesmażyć, aż woda całkiem wyparuje. Doprawić solą (dość dużo, może być wrażenie, że jest ciut za słony, ale w ostatecznej formie będzie dobrze doprawiony), dodać 1 dużą łyżkę śmietany, małą garść startego żółtego sera.
  • Pieczarki umyć, obrać i pokroić w nieduże plasterki lub kostkę. W rondelku rozpuścić 2 łyżki masła, dodać pieczarki i smażyć do zbrązowienia. Doprawić lekko solą i pieprzem,  smażyć aż woda całkiem odparuje.
  • W rondelku rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 3 płaskie łyżki mąki i zasmażyć krótko, mieszając. Następnie wlewać stopniowo 400 ml mleka (może być 450 ml), mieszając trzepaczką, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować lekko do uzyskania gładkiego, gęstego sosu. Doprawić do smaku solą, cukrem i dużą ilością gałki muszkatołowej.
  • W małej tortownicy ułożyć pierwszy naleśnik, posmarować połową sosu pomidorowego. Przykryć drugim naleśnikiem, posmarować warstwą beszamelu i ułożyć połowę pieczarek. Nakryć trzecim naleśnikiem, posmarować połową szpinaku. Powtórzyć czynności z kolejnymi naleśnikami. Tort przykryć ostatnim, siódmym naleśnikiem, posmarować grubą warstwą beszamelu i posypać startym serem. Zapiekać ok. 30 minut w 180 st.C (= 355 st.F)
  • Przepis pochodzi ze strony: gingerbreath.blox.pl

tort-warzywny-2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s