Sernik Tomblerone


Składniki (forma 23 cm):

  • 180 g kruchych ciasteczek maślanych
  • 80 g masła
  • słoiczek dżemu porzeczkowego (ok. 220 g)
  • 3 serki Philadelphia (375 g) lub tłusty ser twarogowy do samodzielnego zmielenia
  • 330 g śmietany kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • 1-1½ batonika Tomblerone (150 g)
  • opcjonalnie: śmietan-fix

Przygotowanie:

  • Wyciągnąć wcześniej masło z lodówki. Śmietankę kremówkę jak i miskę i końcówki do miksera mocno schłodzić.
  • W blenderze umieścić ciasteczka, dodać całkiem miękkie masło i zmielić do konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę ciasteczkową, ubić i wyrównać łyżką lub odwróconą szklanką. Włożyć do lodówki.
  • Do rondelka pokruszyć białą czekoladę i roztopić na małym ogniu. Odstawić do ostudzenia. Batonik Tomblerone posiekać na malutkie kawałeczki.
  • W wcześniej schłodzonej misce ubić na sztywno śmietanę kremówkę, dodać serek Philadelphia lub wcześniej zmielony ser twarogowy i wymieszać krótko mikserem.
  • Roztopioną czekoladę dodawać do masy serowej i znów krótko zmiksować. Dodać pokruszony batonik Tomblerone do masy i wymieszać łyżką.
  • Na spodzie rozsmarować dżem, a następnie wyłożyć masę sernikową i wyrównać.
  • Ciasto musi być schłodzone przez min. 8 godzin w lodówce.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s