Ryba w sosie koperkowym


Składniki:

  • 4 filety rybne (np. tilapia, każdy po ok. 100 g)
  • przyprawy: sól, pieprz; pasują również: pieprz cytrynowy, odrobina chili, tymianek, czosnek granulowany
  • 4-5 łyżek masła
  • 2 łyżki mąki
  • pęczek koperku
  • 1 mały bloczek serka topionego
  • 2 łyżki śmietany

Przygotowanie:

  • Filety rybne umyć (opcjonalnie zamoczyć na 20 minut w mleku), osuszyć papierowym ręcznikiem, rozłożyć na desce, przyprawić solą i pieprzem, odrobiną chili, czosnkiem, delikatnie kropimy sokiem z cytryny (po doprawieniu można rybę odłożyć na 20-30 minut do lodówki).
  • Rybę albo ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 30 min w 180 st. albo na talerzu wymieszać bułkę tartą (2/3) i mąką (1/3), odtoczyć rybę i smażyć na patelni (można bez tłuszczu lub na margarynie z dodatkiem masła) – po smażeniu odsączyć z tłuszczu na papierze. Można również rybę podsmażyć bez panierki i wtedy jak zmięknie można ją zalać sosem i poddusić pod przykryciem.
  • Sos: w rondelku rozpuścić 4-5 łyżek masła, dodać 2 płaskie łyżki mąki, mieszać przez 3-5 minut. Koperek umyć, pokroić drobno, dodać do rondelka. Do kubka przełożyć mały bloczek serka topionego, dolać 1-2 łyżki sosu, wymieszać energicznie, aby rozpuścić serek, dodać wszystko do rondelka, wyłączyć ogień.
  • Do kubka przełożyć 1,5- 2 duże łyżki śmietany, dodać 2 łyżki sosu, wymieszać dokładnie, przelać do rondelka, wymieszać.
  • Podawać z ziemniakami i np. brokułem, buraczkami.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s