Risotto z warzywami

risotto z warzywami

Składniki na 3 porcje:

  • pierś z kurczaka (450-500 g)
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała cebula
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 300 g ryżu arborio
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • parmezan
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek, chilli

Przygotowanie:

  • Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę.
  • Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula zeszkli się lekko, odsunąć ją na bok i dodać na patelnię kurczaka. Smażyć na małym ogniu.
  • Paprykę i cukinię umyć i pokroić w kostkę, marchewkę pokroić w w plasterki. Dodać warzywa na patelnię i wlać odrobinę bulionu. Smażyć (bez przykrycia) przez ok. 5 minut.
  • Następnie dosypać 300 g suchego ryżu, wlać połowę bulionu, dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Gotować na małym ogniu przez ok. 20-25 minut, dolewając co jakiś czas odrobinę bulionu i ciągle mieszając (risotto może się szybko przypalać).
  • Dodać przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę i dużo czosnku oraz parmezan.
  • Przepis pochodzi ze strony: zielonakaruzela.pl
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s