Risotto z kurczakiem i pieczarkami

risotto z kurczakiem i pieczarkami (1)

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g pieczarek
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 200 g ryżu typ Arborio, Carnaroli
  • 1 duża cebula
  • 1-2 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól, pieprz, papryka

Przygotowanie:

  • Pieczarki umyć, pokroić w paseczki. W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła, i smażyć aż pieczarki puszczą dużo soku, posolić je.
  • Kurczaka umyć, oczyścić z błon, pokroić w małą kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, usmażyć kurczaka.
  • Dużą cebulę obrać i drobno posiekać. W dużym, szerokim garnku rozgrzać 3 łyżki masła, wrzucić cebulę i smażyć krótko, do zeszklenia. Dodać 200 g ryżu, wymieszać i smażyć 3 minuty.
  • Pieczarki odcedzić na sitku, odlewając sok do małej miski, do soku dodać 200-300 ml gorącej wody. Sokiem z pieczarek zalać ryż, wymieszać, dodać trochę soli. W trakcie gotowania mieszać i sprawdzać miękkość ryżu i ilość wody, na bieżąco dodawać małymi porcjami dodatkową wodę.
  • Jak ryż będzie już miękki, dodać kurczaka i pieczarki, 1-2 łyżki parmezanu, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, wymieszać, dobrze doprawić.
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s