Racuchy z jabłkami

racuchy
Składniki na 3-4 porcje:

  • 3 duże jajka
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 średnie, kwaskowate jabłka
  • masło klarowane
  • sól, cukier puder

Przygotowanie:

  • Rozdzielić żółtka i białka (żółtka do dużej miski, białka do małej miski). Do 3 żółtek dodać 3 łyżki cukru, szczyptę soli i 150 ml mleka. Wsypywać stopniowo mąkę (1 i 1/2 szklanki) mieszając trzepaczką, dolać resztę mleka (100 ml) i dokładnie rozmieszać. Odstawić.
  • Umyć 3 jabłka, obrać, usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić na cienkie plastry o grubości nie więcej niż 0,5 cm (cienkie będą łatwiej smażyć się).
  • Ubić mikserem sztywną pianę z 3 białek. Wymieszać z odstawionym ciastem.
  • Na patelni rozgrzać 1-2 łyżeczki masła klarowanego.
  • Do ciasta wrzucać plastry jabłka, obtaczać je w cieście i smażyć na średnim ogniu (można najpierw na większym, później zmniejszyć) na złoty kolor z obydwóch stron.
  • Po smażeniu racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Przed podanie posypać cukrem pudrem.

racuchy (1)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s