Pulpety w sosie pomidorowym

pulpety w sosie pomidorowym

Składniki na ok. 12 średnich pulpetów:

  • 500 g mięsa mielonego dobrej jakości
  • 1 sucha bułka
  • 1 jajko
  • 2 średnie cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, oregano, bazylia, tymianek, 3 liście laurowe, ziele angielskie
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1-2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka mąki
  • do smażenia: masło klarowane

Przygotowanie:

  • Cebule obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie lub maśle klarowanym.
  • Cebulę podzielić na 4 części: 1/4 przełożyć do miski z mięsem, 1/4 do mniejszego garnka na sos pomidorowy, a pozostałą część do większego garnka, w którym będą gotować się pulpety.
  • Pulpety: Suchą bułkę namoczyć w mleku, żeby całkiem zmiękła. Odsączyć bardzo dobrze w rękach, a następnie zmielić w maszynce. Do miski z mięsem dodać zmieloną bułkę, jajko oraz przyprawy: 2 łyżki posiekanego koperku, sporo soli, pieprzu, słodkiej papryki. Wymieszać dobrze. Uformować nieduże kulki i obtoczyć je w mące. Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane, smażyć pulpety z każdej strony.
  • Podsmażone pulpety przełożyć do dużego garnka z cebulą, zalać zagotowaną wodą lub bulionem (tak żeby woda tylko zakryła pulpety), dodać 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok. 30 minut.
  • Sos pomidorowy: Do garnka z resztą cebuli, dodać 1 duży drobno posiekany ząbek czosnku. Pomidory z puszki zblendować na sos, przełożyć do garnka. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem przez kilkanaście minut. Doprawić: solą, pieprzem, suszonym oregano, bazylią, słodką papryką. Dodać: 1 łyżkę cukru oraz 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego. Wymieszać.
  • Sos pomidorowy przełożyć do zrazów. W miseczce połączyć 2 łyżki śmietany z 1 łyżeczką mąki, dodać 1 chochelkę sosu, wymieszać dobrze, aby usunąć grudki ze śmietany. Dolać z powrotem do sosu.
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s