Placki z szynką, pieczarkami i kukurydzą

placki z szynka pieczarkami i kukurydza

Składniki na 2 porcje (9 niedużych placków):

  • 100 g szynki
  • 100 g pieczarek
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • 50 g żółtego sera
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 4,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 duże jajko
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • przyprawy: suszone oregano, słodka papryka, sól i pieprz
  • do smażenia: oliwa (opcjonalnie)
  • do podania: sos barbecue lub sos czosnkowy

Przygotowanie:

  • W dużej misce wymieszać: 4-5 łyżek mąki pszennej i 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, wbić 1 jajko i dodać niecałe ½ szklanki ciepłej wody (stopniowo dodawać tyle wody, aby uzyskać ciasto o konsystencji śmietany). Wymieszać dobrze trzepaczką.
  • Pokroić w bardzo drobną kostkę: szynkę, paprykę, pieczarki oraz cebulę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Wszystkie składniki połączyć z ciastem, dobrze wymieszać.
  • Dodać przyprawy: ½ łyżeczki oregano, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ¼ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu.
  • Rozgrzać dobrze patelnię z nieprzywierającą powłoką, opcjonalnie dodać ½ łyżki oliwy (u mnie na ceramicznej patelni smażenie bez dodatku tłuszczu). Nakładać ciasto i formować placuszki (ok.1-1,5 łyżki ciasta na 1 sztukę, im mniejsze tym łatwiej będzie je przewracać na drugą stronę).
  • Smażyć na średnim lub mocnym ogniu. Obracać po ok. 3 minutach na drugą stronę (jak placek będzie miał złoty kolor i będzie swobodnie odchodził od powierzchni patelni).
  • Usmażone placki można odsączyć z ewentualnego tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Przepis pochodzi ze strony: mirabelkowy.pl
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s