Placki langosz


Składniki:

  • 500 g mąki
  • 10 g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka + 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany + po łyżce do każdego placka
  • letnia woda
  • starty ser żółty

Uwagi: można również zastosować przepis ze składnikami: 3 średnie ugotowane ziemniaki, 500g mąki, 300-350 ml ciepłego mleka, 12-13 g suchych drożdży (lub 10 drożdży instant), 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  • 10 g suchych drożdży (lub 7 g drożdży instant) zalać 50 ml wody letniej, dodać łyżeczkę cukru, bardzo dobrze wymieszać, zostawić na 15 minut do napęcznienia.
  • Odmierzyć 500 g mąki, przesypać do dużej miski, dodać łyżeczkę soli, 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę śmietany. Zrobić zagłębienie w mące, wlać zaczyn drożdży i ok. 200-250 ml wody letniej. Zacząć wyrabiać ciasto ręką, aż stanie się gładką kulą i przestanie się kleić do rąk. Dno miski podsypać mąką, przełożyć ciasto, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • Obrać 2 ząbki czosnku, przecisnąć przez praskę, dodać szczyptę soli, dodać 2 łyżki oliwy i 2 łyżki wody. Ucierać na gładką masę w moździerzu lub zblendować.
  • Ciasto pokroić nożem na 8 części (każda ok. 90-95 g), uformować kulki, rozpłaszczyć, przykryć ponownie ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut.
  • W patelni rozgrzać bardzo dobrze olej tak aby wypełniał ok. 4 cm dna patelni. Każdą kulkę uformować w cienkie placki ok. 0,5 cm. Smażyć placek do uzyskania złotego koloru z każdej strony (ok. 2-3 minuty z każdej strony). Należy uważać, gdyż placki smażą się bardzo szybko. Po usmażeniu przełożyć na papier do odciśnięcia z tłuszczu.
  • Na placku rozsmarować sos czosnkowy (najlepiej pędzelkiem), następnie łyżkę śmietany, posypać serem żółtym. Można dodać również szczypiorek.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s