Pizza domowa

IMG_1763
Składniki:

  • 370 g mąki
  • 7 g suchych suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru
  • 230-240 ml wody
  • oliwa
  • rukola
  • pomidory koktajlowe
  • 1 puszka pomidorów
  • szynka parmeńska lub prosciutto
  • 2 paluszki mozzarelli (ok. 20 kostek)
  • parmezan
  • świeża bazylia

Przygotowanie:

  • Do dużej miski wsypujemy 370 g mąki, 7 g drożdży, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, łyżkę oliwy z oliwek i niepełną szklankę ciepłej wody. Ugniatamy aż do otrzymania gładkiej masy (można mikserem z końcówką – hak). Miskę obsypujemy mąką, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkujemy wałkiem na kształt prostokąta na grubość około 7 mm. Wykładamy tak przygotowane ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, boki lekko zawijamy do góry, żeby końce były grubsze.
  • Pomidory z 1 puszki zagotować w rondelku razem z 1 łyżką oliwy, solą, pieprzem, 1/2 łyżeczką oregano oraz 1 łyżeczką cukru, dodajemy kilka porwanych listków świeżej bazylii. Pomidory rozdrobnić lekko a następnie gotować jeszcze przez około 15 minut pod przykryciem.
  • Ciasto smarujemy: sosem pomidorowym, następnie układamy szynkę, mozzarellę pokrojoną w kostkę, kilkanaście przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych, skrapiamy całość oliwą z oliwek. Pizzę doprawiamy oregano i świeżą bazylią. Posypujemy obficie parmezanem i wstawiamy do piekarnika ustawionego na temperaturę 180-190 st.C (= 355-365 st.F) na 20 minut. Po wyjęciu posypujemy rukolą.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s