Pierogi z truskawkami

pierogi z truskawkami

Składniki na ok. 35 pierogów:

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 200 ml gorącej wody
  • 25 g masła
  • ok. 400 g truskawek (mniejszych)
  • śmietana, cukier

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Odmierzyć 25 g masła. Zagotować wodę w czajniku. Odlać 200 ml wrzącej wody, rozpuścić w niej całkowicie masło. Stopniowo wlewać do mąki, mieszając jednocześnie łyżką (przez 2-3 minuty). Jak składniki połączą się, wyłożyć je na stolnicę posypaną mąką. Wygniatać ciasto rękami przez około 7-8 minut, podsypując w razie konieczności mąką. Pod koniec ciasto powinno być jednolite, sprężyste i nie klejące się do rąk. Włożyć do miski i przykryć wilgotną ściereczką. Miskę odstawić na blat (nie do lodówki) na około 30 minut.
  • Przygotować truskawki: umyć, usunąć szypułki, osuszyć je. Małe truskawki zostawić w całości, średnie i duże przekroić na pół.
  • Wyłożyć ciasto na stolnicę i wygniatać przez około 2 minuty, następnie podzielić na 3 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek, obsypując stolnicę i wałek mąką. Placek powinien mieć ok. 3-4 mm, nie powinien być zbyt cienki, bo przy sklejaniu pierogów truskawki będą przerywać ciasto.
  • Szklanką o średnicy ok. 8 cm wycinać kółka. Na środek kłaść truskawkę, posypać odrobiną cukru. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi. Pierogi układać na papierze lub stolnicy obsypanej mąką (można przykryć wilgotną ściereczką, żeby nie wyschły).
  • W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli. Do wrzącej wody włożyć pierwszą partię 15 pierogów. Jak woda zagotuje się ponownie, zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierogi przez około 2,5 minuty od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyławiać łyżką cedzakową. Opcjonalnie można przełożyć na chwilkę do zimnej wody, następnie odcedzić na sicie. Układać je w odstępach, inaczej skleją się.
  • Podawać z posłodzoną śmietaną.
  • Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s