Makaron penne z brokułem i pieczarkami

makaron z pieczarkami i brokułem
Składniki na 2 porcje:

  • 160-170 g pełnoziarnistego makaronu penne
  • 1 mały, świeży brokuł
  • 300 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 4-5 łyżek startego sera żółtego (ok. 100 g)
  • przyprawy: sól, pieprz
  • do smażenia: oliwa lub masło klarowane

Przygotowanie:

  • Świeżego brokuła umyć, pokroić na kawałki i wrzucić na gotującą się, osoloną wodę na 5-7 minut.
  • Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Pieczarki obrać i pokroić w pół plasterki lub kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego lub oliwy. Zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki i smażyć, aż zbrązowieją i odparuje z nich woda. Dodać 2 szczypty soli, pieprz. Ugotowanego brokuła podzielić na małe różyczki, dodać do pieczarek i cebuli. W miseczce wymieszać jogurt grecki i starty ser i przełożyć na patelnię. Wymieszać i zaczekać aż ser rozpuści się lekko. Można dodać szczyptę soli, ew. inne przyprawy.
  • Makaron penne ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu (max 10 minut). Odcedzić i wyłożyć na talerze, wraz z sosem.

przepis_southbeach_23

  • W diecie south beach należy zastosować nisko tłuszczowe odpowiedniki jogurtu greckiego i sera żółtego.
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s