Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami

naleśniki z pieczarkami i szpinakiem

Składniki na 8-10 naleśników:

  • 250 ml mleka
  • ok. 100 ml wody gazowanej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 średnia lub duża cebula
  • 12 dużych pieczarek (ok. 450 g)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 6 łyżek jogurtu greckiego
  • 6 łyżek startego sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz
  • do smażenia: oliwa lub masło klarowane

Przygotowanie:

  • Naleśniki: W dużej misce przygotować: 150 g mąki, 250 ml ciepłego mleka, ¼ łyżeczki soli, wbić 2 żółtka (białka odlać do małej miski, można również od razu dodać całe jajka). Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na blat. Po 20-30 minutach białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Dodać również roztopione, całkiem płynne masło oraz wodę gazowaną (najpierw ok. 80-100 ml, ew. dodać więcej aby uzyskać konsystencję płynnej śmietany lub kefiru). Wymieszać łyżką do połączenia składników.
  • Patelnię z nieprzywierającą powłoko rozgrzać mocno (przez ok. 1-2 minuty). Ciasto nabierać większą chochelką i wylewać na środek patelni jednocześnie nią kręcąc, aby ciasto mogło równomiernie rozlać się po bokach. Smażyć ok. 1,5 minuty z pierwszej strony i 1 minutę z drugiej strony. Ciasto mieszać przed każdym nabieraniem. Usmażone naleśniki układać na talerzu i przykrywać wilgotną ściereczką.
  • Farsz: cebulę pokroić w kostkę, pieczarki obrać i pokroić w kostkę lub słupki. Na większej patelni rozgrzać łyżkę oliwy lub masła klarowanego, zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki zbrązowieją, w między czasie doprawić je 2 szczyptami soli. Pieczarki odsunąć na bok patelni, w wolne miejsce dodać umyty szpinak. Jak szpinak zmięknie dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Następnie w miseczce wymieszać 5-6 łyżek jogurtu greckiego i 5-6 łyżek startego sera żółtego. Patelnię odstawić z ognia, dodać jogurt z serem, wymieszać aby ser się rozpuścił. Doprawić pieprzem i 1-2 szczyptami soli. Naleśniki wypełnić farszem i zawijać dowolnie.
  • Do naleśników można podać sos czosnkowy: 3 łyżki jogurtu greckiego, łyżka posiekanego, świeżego koperku, 1 mały lub średni ząbek czosnku, sól, pieprz, ew. łyżeczka soku z cytryny.

naleśniki z pieczarkami i szpinakiem
przepis_southbeach_23

  • W diecie south beach należy zastosować nisko tłuszczowe odpowiedniki mleka, jogurtu greckiego i sera żółtego.
Reklamy

One thought on “Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami

  1. Pingback: Tort warzywny | Kokosowy blog

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s