Musaka z ziemniakami

musaka

Składniki na 4 porcje:

  • 450-500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (dobrej jakości)
  • 1 duży bakłażan
  • 3 bardzo duże ziemniaki lub 5-6 średnich
  • 1 puszka krojonych pomidorów (bez skórki)
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 2 pełne łyżki masła (ok. 30 g)
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej (ok. 25 g)
  • 400 ml mleka
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • przyprawy: oregano, słodka papryka, tymianek, cynamon, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, cukier
  • do smażenia: oliwa

Przygotowanie:

  • Dużą cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć cebulę. Po kilku minutach dodać mięso mielone, rozdrobnić, usmażyć dobrze do całkowitego odparowania wody.
  • Nastawić piekarnik na 180 st. C (= 355 st. F)
  • Bakłażana umyć, pokroić w cienkie plasterki (3-5 mm), rozłożyć je na tacy, posolić dobrze i przełożyć partiami do dużego sitka, w między czasie jeszcze dosalając. Pozostawić na sitku na 30 minut. Następnie spłukać sól zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, który wysmarować oliwą (pędzelkiem). Ułożyć plastry na blaszce (mogą nieco zachodzić na siebie). Piec 15 minut, następnie przełożyć je widelcem na drugą stronę, pokropić oliwą i piec kolejne 15 minut.
  • Ziemniaki wyszorować szczoteczką i ugotować w całości, w mundurkach  do miękkości (w czasie gotowania dodać do wody niecałą łyżeczkę soli). Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, odstawić do ostudzenia, a następnie obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki.
  • Do mięsa dodać puszkę pomidorów (wcześniej je zmiksowałam w blenderze na gładki mus), dodać również 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oraz przyprawy: 1 łyżeczkę oregano, ½ łyżeczki tymianku, ½ łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę soli, ½ łyżeczki cynamonu, łyżeczki gałki muszkatołowej. Wymieszać i pozostawić chwilę na ogniu.
  • Naczynie (ok. 33 x 22) wysmarować oliwą.
  • Sos beszamelowy: W rondelku roztopić 2 duże łyżki masła, dodać 2 pełne łyżki mąki i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać 400 ml mleka, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 5 minut, cały czas mieszając aż do momentu gdy sos będzie bardzo gęsty. Doprawić: ½ łyżeczki soli,  łyżeczki pieprzu, łyżeczki gałki muszkatołowej oraz wsypać nieco parmezanu.
  • Na dnie naczynia ułożyć cienką warstwę ziemniaków (dokładając połówki również na bocznych ściankach), posolić je, następnie ułożyć połowę bakłażanów, połowę sosu mięsno-pomidorowego, następnie resztę ziemniaków (również posolić), bakłażany, sos mięsno-pomidorowy. Całość zalać sosem beszamelowym, tak aby sos wpłynął do środka (np. odchylając nieco składniki w rogach i bokach naczynia).
  • Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika na 30 minut, w połowie pieczenia posypać musakę parmezanem.
  • Wyciągnąć naczynie, odczekać 5 minut przed krojeniem i podawaniem.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s