Muffinki borówkowo-bananowe

muffiny z borowkami i bananem
Składniki na 12 sztuk:

  • 2 szklanki mąki (ok. 250-260 g)
  • 2/3 szklanki cukru (ok. 100 g)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 średnie lub duże jajko
  • ½ szklanki mleka (125 ml)
  • ½ szklanki roztopionego masła (125 g)
  • 1 średni dojrzały banan
  • 1,5 szklanki borówek amerykańskich (ok. 200 g)
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

  • Nastawić piekarnik na temperaturę 200 st.C.
  • W małej misce wymieszać suche składniki: 2 szklanki mąki, 2/3 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, ¼ łyżeczki sody i szczyptę soli.
  • W dużej misce roztrzepać 1 jajko z 125 ml mleka i 125 g roztopionego masła (niecałe 30 sekund w mikrofali), a następnie stopniowo dodawać suche składniki i mieszać łyżką. 1 banana rozgnieść widelcem i dodać do ciasta. Dodać umyte borówki i posiekane orzechy, wszystko jeszcze raz wymieszać. Formy do muffinek (silikonowe) wypełnić ciastem prawie po brzeg. Piec 25 minut.
  • Przepis pochodzi ze strony: mirabelkowy.blogspot.com
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s