Leczo

leczo

Składniki na 5-6 porcji:

  • 2 duże laski kiełbasy wiejskiej (ok. 600-700 g)
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 2 średnie cukinie
  • 1 średnia lub duża cebula
  • 2 puszki pomidorów krojonych, bez skórki
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, oregano, chili
  • do smażenia: 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego

Przygotowanie:

  • Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w pół talarki. Papryki umyć, pokroić w średnią kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego. Zeszklić cebulę, następnie dodać kiełbasę i smażyć ok. 5 minut. Następnie dodać pokrojoną paprykę, smażyć dalej przez kilka minut, aż papryka zmięknie.
  • Dodać 2 puszki pomidorów oraz przyprawy: 1 łyżeczkę ostrej papryki, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, ½ łyżeczki oregano, ½ chili w proszku.
  • Cukinię umyć, obrać i pokroić w ćwiartki lub kostkę. Kiedy całość zacznie się gotować dodać cukinię.
  • Przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut, aż cukinia będzie miękka.
  • Podawać z chlebem.
  • Przepis pochodzi ze strony: zajadam.pl

leczo

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s