Lasagne al Forno


Składniki:

  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 450-500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 zielona papryka
  • 200 g pieczarek
  • 1 liść laurowy
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oregano, 1 łyżka tymianku, sól i pieprz, cukier, słodka papryka
  • tarty parmezan, oliwa
  • sos beszamelowy: 2 szklanki mleka, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, gałka muszkatołowa, sól i pieprz

Przygotowanie:

  • 1 cebulę i 2 duże ząbki czosnku drobno posiekać. Do dużej miski wkroić: 2 łodygi selera naciowego (cienkie plasterki), 1 zieloną paprykę (cienkie paski lub kostka) oraz pieczarki (oczyszczone i pokrojone w plasterki).
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić na niej cebulę. Dodać mielone mięso i czosnek, smażyć, aż mięso nie będzie surowe.
  • Dodać seler, paprykę, pieczarki i liść laurowy, smażyć na małym ogniu ok. 5 minut. Następnie dodać 250 ml wina, 2 puszki pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Doprawić dużą ilością soli i pieprzu, słodką papryką, dodać 2 łyżki oregano, 1 łyżkę tymianku, można dodać również cukier (1-2 łyżeczki) i kilka płatków chili. Całość dusić 40 minut na małym ogniu, aby sos zgęstniał do konsystencji np. sosu do spaghetti.
  • Przygotować sos beszamelowy: w rondlu stopić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i smażyć ok. minuty na małym ogniu. Intensywnie mieszając, stopniowo wlewać 500 ml mleka. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 5 minut, mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć cienką warstwę sosu beszamelowego i przykryć go surowymi płatami lasagne. Płaty makaronu przycinać tak, aby pasowały do formy. Na makaron nałożyć składniki w kolejności: mięso, sos beszamelowy, makaron i tak wykonać 4 warstwy. Na wierzchu powinna znaleźć się warstwa makaronu polana sporą ilością beszamelu. Zapiekankę posypać parmezanem.
  • Piec w 180 st.C (=355 st.F) ok. 40 minut. Jeśli wierzch będzie się zbytnio rumienił, nakryć formę kawałkiem papieru do pieczenia.
  • Po upieczeniu odstawić lasagne na ok. 15 minut, zanim zaczniemy ją kroić.
  • Przepis pochodzi ze strony: www.mirabelkowy.blogspot.com
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s