Kurczak z papryką, cebulą i nerkowcami

kurczak z papryką i nerkowcami
Składniki na 2-3 porcje:

  • podwójna pierś z kurczaka (ok. 400-450 g)
  • 1 średnia cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 zielonej papryki
  • 2 małe łodygi cebuli dymki
  • 3 garści orzechów nerkowca
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, chili w płatkach
  • olej do smażenia (np. ryżowy)
  • do podania: ryż brązowy lub jaśminowy

Przygotowanie:

  • Przygotować ryż wg przepisu na opakowaniu.
  • Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, pieprzem cayenne.
  • Cebulę pokroić w cienkie pióra lub większą kostkę. Paprykę pokroić w większą kostkę.
  • Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni, na minimalnym ogniu.
  • W woku, na większym ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć kurczaka. Jak kurczak będzie usmażony dodać cebulę oraz papryki. Po 3 minutach dodać orzechy, posiekaną dymkę oraz 2 łyżki sosu sojowego wymieszane z 2 łyżkami wody. Można doprawić odrobiną płatków chili. Podsmażyć jeszcze 1-2 minuty.
  • Podawać z ryżem, posypać dodatkowo dymką.
  • Przepis pochodzi ze strony: filozofiasmaku.blogspot.com

przepis_southbeach_23* sos sojowy (bez dodatku cukru) można dodawać do potraw już w 1 fazie diety, jednak zaleca się ograniczenie ilości do 1/2 łyżki stołowej na osobę

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s