Kurczak z marchewką i pesto

kurczak z marchewką i pesto
Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 4-5 marchewek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 garści jarmużu
  • 2 garści rukoli
  • garść orzechów włoskich
  • garść nerkowców
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, słodka papryka, oregano
  • 150 g kuskusu

Przygotowanie:

  • Filety umyć, oczyścić z błon, przekroić na cieńsze, mniejsze części. Doprawić z obydwóch stron solą, pieprzem, słodką papryką, oregano.
  • 4-5 marchewek zetrzeć na tarce lub poszatkować w blenderze. Czerwoną cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę krótko, do zeszklenia.
  • Do cebuli dodać marchewkę, a po kilku minutach kurczaka, usmażyć mięso z obydwóch stron.
  • Do miski przełożyć składniki na pesto: 2 garści jarmużu, 2 garści rukoli, garść orzechów włoskich, garść nerkowców, 1 ząbek czosnku. Ręcznym blenderem zmiksować wszystko na gładką masę, dodać 3-4 łyżki oliwy z oliwek (wg uznania), doprawić szczyptą soli.
  • Przygotować kuskus wg przepisu na opakowaniu (zagotować w małym garnku 1 szklankę wody z dodatkiem 2 łyżek masła, 1/2 łyżeczki soli, odstawić z ognia, dodać kuskus, wymieszać, przykryć na 5 minut). Do przygotowanego kuskusu dodać 1 łyżkę pesto, wymieszać.
  • Na talerz wyłożyć kuskus, pesto, kurczaka. Można dodać sałatę z pomidorkami.
  • Przepis pochodzi ze strony: kruchebabeczki.blogspot.com
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s