Kurczak w sosie porowym

kurczak w sosie porowym (2)
Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka (450-550 g)
  • 2 duże lub 3 małe pory
  • 100 g śmietany niskotłuszczowej
  • 1 łyżka łagodnej musztardy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa lub masło klarowane

Przygotowanie:

  • Obrać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę lub poszatkować w blenderze. W średnim garnku roztopić łyżkę oliwy lub masła klarowanego i zeszklić cebulę z czosnkiem.
  • Odkroić zieloną część porów. Umyć i pokroić białą i jasno zieloną część porów w cienkie (1-2 mm) półplasterki (można również poszatkować w blenderze). Przełożyć na sitko i przelać wrzątkiem.
  • Pory dodać do cebuli, podlać 1/3 szklanki wody i dusić pod przykryciem min. 15 minut. Jak por będzie miękki dodać śmietanę, łyżkę musztardy, szczyptę soli, pieprz i jeśli będzie to konieczne szczyptę cukru. Wymieszać i dusić jeszcze 2 minuty. Połowę sosu porowego przełożyć do blendera i zmiksować na krem. Dodać z powrotem do reszty sosu i wymieszać.
  • Filety z kurczaka umyć, oczyścić z błon, przyprawić solą, pieprzem, papryką, przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, usmażyć kurczaka z każdej strony.
  • Kurczaka przełożyć na talerz, przykryć sosem porowym.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s