Krokiety z pieczarkami i serem

krokiety z pieczarkami

Składniki na ok. 8-10 krokietów:

  • 250 ml mleka
  • ok. 100 ml wody gazowanej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 600-700 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 100-120 g sera żółtego
  • panierka: bułka tarta, 2 jajka, sól
  • przyprawy: sól, pieprz cayenne, ostra papryka
  • do smażenia: masło klarowane lub smalec

Przygotowanie:

  • Naleśniki: W dużej misce przygotować: 150 g mąki, 250 ml ciepłego mleka, ¼ łyżeczki soli, wbić 2 żółtka (białka odlać do małej miski, można również od razu dodać całe jajka). Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na blat. Po 20 minutach białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Dodać również roztopione, całkiem płynne masło oraz wodę gazowaną (najpierw ok. 80-100 ml, ew. dodać więcej aby uzyskać konsystencję płynnej śmietany lub kefiru). Wymieszać łyżką do połączenia składników.
  • Patelnię z nieprzywierającą powłoko rozgrzać mocno (przez ok. 1-2 minuty). Ciasto nabierać chochelką (niepełną, ok. 3/4 średniej chochelki) i wylewać na środek patelni jednocześnie nią kręcąc, aby ciasto mogło równomiernie rozlać się po bokach. Smażyć ok. 1,5 minuty z pierwszej strony i 1 minutę z drugiej strony. Ciasto mieszać przed każdym nabieraniem. Usmażone naleśniki układać na talerzu i przykrywać wilgotną ściereczką.
  • Farsz: cebulę pokroić w kostkę, pieczarki obrać i pokroić w kostkę lub niewielkie plasterki. Na większej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy lub masła klarowanego, zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki. Smażyć aż woda z pieczarek całkiem odparuje, w między czasie doprawić je mocno solą, pieprzem cayenne, ostrą papryką. Zetrzeć ok. 100-120 g sera żółtego i wymieszać go w misce razem z pieczarkami. Sprawdzić czy farsz jest wyrazisty w smaku, ew. dodać jeszcze soli.
  • Na środek każdego naleśnika nakładać 1-1,5 łyżki farszu, rozetrzeć po wierzchu, boki ciasta złożyć do środka, następnie spód i zrolować.  2 jajka roztrzepać w głębokim talerzu z dodatkiem soli, do drugiego talerza wsypać bułkę tartą. Panierować krokiety najpierw w jajku, później w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek masła klarowanego (lub smalcu). Na średnim ogniu smażyć krokiety ok. 1,5 minuty z każdej strony, aż panierka będzie zarumieniona.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s