Kopytka


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (3 duże amerykańskie)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżka skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

  • Ugotować pokrojone ziemniaki w osolonej wodzie, dobrze odcedzić i całkowicie ostudzić. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać 1 szklankę mąki, zagnieść, dodać większość drugiej szklanki mąki, dodać łyżkę skrobi kukurydzianej, zagnieść szybko ciasto. Ciasto podzielić na kilka części, zacząć ciasto „wałkować” w rękach na stolnicy obsypanej resztą mąki. Utworzony wąż przyklepać płaską stroną noża i pociąć ukośnie.
  • Zagotować dobrze wodę, wrzucać partiami, po wypłynięciu gotować jeszcze 2-3 minuty.
  • Polać lekko podsmażonym masełkiem i posypać mocno cukrem.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s